RSS

Penyediaan Bokashi EM dan Tips penggunaan

16 Aug

1) BOKASHI EM (MELOR- www.bicarajutawan.com)

1 x guni sekam padi
1/2 x guni tahi kelawar/tahi ayam
5 kg melukut
40gm gula merah
20mL EM tulen
60L air
Cara2
• gaul EM & gula merah dalam air, dalam besen besar air sungai je. the first 10L  guna air paip sbb nak sukat ketinggian 10L tu. 50L lagi air sungai. (belasah air paip semua pun tak pe)
• sekam padi, tahi kelawar, melukut digaul hingga sebati. jirus air EM tadi. Dan digaul sebati.  tudung bokashi tu dengan tikar getah.

• next day, digaul2 lagi. dan buat test. saya kepal bokashi dan letak atas tanah. bila dia duduk segumpal, maknanya dah elok la tu. kalau masih relai, perlu ditambah air.
Didapati, bokashi tu dah mula menghasilkan haba. dah panas, agak2 suam2 kuku. haba dah boleh di rasa.
• Kemudian tutup dengan tikar getah, dan diperap selama 2 hari lagi sebelum dicampur tahi ayam, topsoil, arang dan baja asas pula.

Nota:
Tinja kelawar / ayam digantikan dgn tinja kambing.
Kalau perlu, tinja dlm keadaan kering asalkan tinja, sume jenis pun boleh. yg lebih baik, dicampur ketiga2 jenis, tinja ayam,kambing, lembu. Kerana kesemua tinja ni ada unsur surih dan MgO.
Dalam tumbuhan unsure surih dan MgO terdapat sangat sedikit. Maka perlu guna tinja. basah atau kering.
Apabila diperam dgn EM, hilang baunya dan akan hancur sendiri.

Gantian Sekam padi :
Rumput atau lalang kering dibolehkan. asalkan tumbuhan. Tetapi
kandungan nutrien kurang berbanding sekam padi (< makanan EM.)
rumput kering, lalang/jerami/sisa ikan/sisa kacang soya.sume boleh.

1.2 )Baja bokashi level 2

Bahan2

th kambing, th lembu, th ayam,

batang pisang, bayam,

rock phospate, molasses,

EM1,

air sungai,

topsoil tbakar,

baja em-guano,

sekam padi, arang,

kulit telur,

cocopeat.

Nota: 

kompos plg baik adalah campuran 3 jns tinja

bayam  (kalium).
rock posphate (mineral/zat galian).
topsoil tbakar ( arang)

em guano (sumber phosphate).
sekam padi, btg pisang (gembur fizikal tanah).
cocopeat (rendam lam em), utk water retention. rumput kering arang utk sumber carbon.
kulit telur utk kalsium.

2) Baja organik (EM)
Bahan2:
Tahi ayam+tahi kambing+ batang Pitaya+rawatan EM.
Untuk baja pokok pitaya

3) Baja organik EM

Bahan2

Tong dram/plastik-200 Liter

IMO3 (beras pulut) 10kg

10kg molasses (7 kilo gula merah)

batu kapur/kapur pertanian 0.5kg

sisa sayuran dan buahan

sisa ikan basah 4 kilo

Air diisi hingga penuh

Campurkan bahan-bahan  dan gaul rata.
Masukkan ke dalam bekas tidak telus cahaya dan tutup dengan plastik lutsinar
selama 2 hari.
Masukkan air sehingga penuh dan biarkan selama 2 – 3 hari.
Sekiranya terdapat buih-buih yang besar perlulah dikacau (bahagian atas net)
Baja boleh digunakan selepas 5 hari dan kadar pencairan adalah 50 – 70 kali.
Sekiranya air baja dikeluarkan selepas 1 – 2 bulan kadar pencairan adalah
300 – 500 kali.
Proses ini boleh diulangi sebanyak 2 kali. 

peram seminggu

Tapis cecair dan digunakan

Tips penggunaan bokashi EM

Rawatan tanah adalah sangat perlu 4 bulan sebelum tanam pokok, batas dah start soil treatment dgn em
dengan 2 cara:
(1)green manure bokashi: korek batas hujung ke hujung, tabur sisa organik mcm batang padi/jagung/pisang (chopped), kambus balik, sungkup habis batas tu dengan lalang/rumput kering, siram em
(2) bokashi application: korek lubang lebih dlm dari batas (8 inci ke) letak dalam anggaran 1 tin bokashi, kambus. esok anak pokok besar, akar akan cari bokashi, rumput -rumpai atas tanah xdpt la mkn bokashi tu, pokok kita je leh makan

video bokashi

how to make bokashi

http://www.youtube.com/watch?v=96fSXccQx9Q

 
Leave a comment

Posted by on August 16, 2007 in Organic farming

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: