RSS

Sediaan lacto bacillus (BIMO)

12 Sep

Lactic Acid Bacteria Serum (LAS)

Keadaan Aerobik  (udara)

Bahan2: 

Susu segar

Air basuhan beras

Gula merah

Bekas kaca/plastik

Cara2-

  • guna air basuhan beras isi kat dlm contena plastik dan tutup dengan plastik hitam
  • pas tu ikat guna gelang getah.bahagian atas tu, tebuk lubang kecil asalkan ade “ruang udara” 50%-75%…
  • letak di tempat teduh kurang cahaya.biar 7 hari,
    (after 7 hari)

nota:banyak lah hidupan2 micro termasuk lacto bacillus dlm tu. pemukaan air tu, ia akan kelihatan mcm berkulat sedikit.la…mcm roti  tmt tempoh yg dah berkulat tu…

faktor kejayaan expt adalah dengan ujudnya ruang udara

  • tapis dan ambil air dia.
  • pas tu guna susu fresh/tepung. sukatan ratio 1:2.campur dlm air micro tadi.

nota:(bertujuan nak bunuh micro tak berguna)

  • pas tu tutup balik,biar 7 hari lagi.
    lps 7 days,ia akan nampak berkulat dan berlemak sikit,bau dia ade” kick2 masam” ckit…
  • tapis,ambik air dia…dan maka jadilah LACTO BACILUS pure punye.

 nota:boleh la storage dlm peti sejuk atau campur dengan gula merah bagi dia survive.

sumber olahan -jigMan portal bj

Antara spp. lactobacillus berguna

  1. L.plantarum– bacteriocin penyekat p/tumbuhan patogen spt Listeria sp. dan Salmonella sp.
  2. L.casei-off-flavour cheese
  3. L.acidophillus-rawatan air, decompose waste product
  4. L.sakei-perpjg jangka hayat mknan
  5. L. fermentum– meningkatkan kebolehan simpanan digunakan dlm fermentasi jagung dan simpanan produk kanji
  6. L.delbreuckii– fermentasi susu
  7. L.salivarius– antikulat
  8. L.lactis-prevent food borne disease dlm fridge
 
1 Comment

Posted by on September 12, 2007 in Organic farming

 

One response to “Sediaan lacto bacillus (BIMO)

  1. awanbadai

    July 23, 2008 at 9:50 am

    info yang cukup baik.
    time kasih

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: