RSS

LAS/LAB (tanpa udara)

13 Sep

Cara2

1) Rebus 200gm kacang soya hingga lembut

2) lps tu diblend dan + satu sudu gula

Nota: dlm masa tersebut bakteria dari udara sudah berada di dalam kacang soya

3) letakkan di dalam bekas dan jgn beri ruang udara..kemudian disealkan

Nota: dlm keadaan tanpa udara bakteria anerobik LAB akan tumbuh dengan baik

4) biarkan sejuk dah masukkan ke dalam peti sejuk biarkan 1 minggu..lps tu akan kelihatan 2 lapisan terbentuk…iaitu bahagian pejal atas dan bawah cecair LAB

 5) Tapis dengan kain kasa utk dapatkan LAB

Nota: utk multiply campukan 200ml ekstrak dlm 1 liter susu segar.

Dlm bekas plastic dan seal simpan dlm suhu bilik utk 4 hingga 5 hari
6) slps tu tapis lagi utk dapatkan LAB yg tulen

 
1 Comment

Posted by on September 13, 2007 in Organic farming

 

One response to “LAS/LAB (tanpa udara)

  1. MOHD.APHRAEM

    March 30, 2009 at 10:06 am

    las/lab tu di gunakan untok apa?

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: