RSS

Info hibrid cili merah

01 Nov

MC 11
-Tinggi pokok 80-110 cm,
-panjang buah 8-10 cm, 7-10g/biji

MC 12
-Tinggi pokok 60-80 cm,
-panjang buah 10-13 cm, 12 – 14 g/biji,

hybrid F1 469
-180 biji sepokok
-ketinggian pokok 35 cm

hybrid 833
-ketinggian pokok 2- 6 kaki
-55 biji berat utk 1 kg buah bagi sepokok

s469
– amat pedas, bukan plastik, besar mencecah 20cm.
-amat besar, maka ia kurang sesuai untuk tanaman secara komersial
– kurang digemari pengguna.
-1gm (140-150biji)

568
– kurang pedas, bukan plastik, rupa dan saiz = Kulai.

Kulai tempatan
-amat sesuai untuk tanaman secara komersial
-lebih pedas dan mudah dihancurkan tidak liat mudah dibuat sos

hybrid 568
-Buah pertama 40-90 biji (40-45 biji/kg)
-setiap pkk leh menghasilkan 2-2.5 kg.
-Tinggi pkk 4 kaki
-buah kurang pedas
-sambil berbuah sambil berpucuk @ berbunga..
-Pasaran tiada masalah langsung.

Perbandingan Kulai Tempatan, Kulai 568, F1 469

– Kulai Tempatan pokoknya terlalu besar, 568 kecik, 469 sangat kecik
– Kulai Tempatan bunga sangat mudah gugur, 568 gugur sikit, 469 sangat sukar gugur
– Kulai Tempatan buahnya ringan, 568 dan 469 lebih berat 1.5 kali ganda kerana lebih besar dan lebih tebal
– Kulai Tempatan sangat amat pedas, 568 tak pedas, 469 pedas.
– Kulai Tempatan pemborong terima, 568 sangat diterima, 469 sukar diterima (bergantung kepada tempat)
– Kulai Tempatan ada 60 biji pada bulan pertama, 568 80-120 biji, 469 80 biji.
– Kulai Tempatan sangat mudah kena kerinting, 568 mudah, 469 sukar sikit, kalau kena pun kerinting peringkat pertama sahaja.
– Kulai Tempatan langsung tak ada lalat buah kerana amat pedas, 568 dan 469 ada sedikit bergantung kepada tempat.

* Oleh kerana Kulai Tempatan sangat besar maka ia tak dapat ditanam rapat-rapat maka hasil kurang, di samping itu air dan racun harus banyak sebab pokok besar, pancang pun kena kuat.
* 469 amat sesuai bagi ‘penanam baru nak belajar’/’penanam amatur’
kerana ia amat mudah berbuah lebat dan besar (pada bulan pertama), bagaimanapun buahnya amat sukar diterima pasaran (bergantung kepada tempat) dan harganya juga lebih murah.

* 568 sederhana mudah untuk dijaga, pokok yang kecil tapi buah yang lebat dan berat
memungkinkan hasil yang tinggi di samping ia amat mudah diterima pasaran walaupun tak pedas.

Kos operasi/kos bulanan/kos tidak tetap yang meliputi :
1)benih
2)peatmoss
3)baja AB
4)racun+baja foliar
5)bil air
6)bil elektrik
7)tali rafia

Anggaran kos tanaman cili dengan fertigasi keperluan asas fertigasi bagi 1000pk cili
1.polytank 400 gallon =RM400.00
2.pam 0.75hp =RM250.00
3.main pipe poly 32mmx100m =RM120.00
4.poly tubing 13 mmx300m =RM120.00
5.dripper(putih)1000 =RM80.00
6.nipple 1000 =RM100.00
7.media cocopeat 70 bag =RM315.00
8.media sekam bakar 70 bag =RM175.00
9.polybag 15 x 15 x 40kg. =RM300.00
10.tong baja a/b x 2 =RM70.00
11.tubing 4 mm 9 roll x 80m =RM198.00
12.silver shine 0.035mm x 250m=RM70.00
13.fitting lump sum =RM200.00
14.timer digital 1 minit cutoff =RM60.00
15.tray semai anak benih 10kpg.=RM30.00
16.benih 10 gm. =RM30.00
17.baja a/b 1 set 50kg. =RM240.00
18.disk filter 1′ =RM55.00

JUMLAH DI ATAS SEMUA = + – RM2813.00
Kos luar jangka dan operation cost spt. racun, baja ulangan dll.

Musuh tanaman cili

-ulat ratus
-kutu daun/afid
-kutu trip
-hama merah
-hama kuning
-lelompat daun
-pelombong daun
-lalat putih
-ulat pengorek buah
-lalat buah
-ulat pangkas

Tips untuk mengawal serangan lalat buah:

  • lalat buah ni serang buah cili yang masak dan muda.
  • ¬†kerosakan boleh mencapai 60-80%
  • tanda kerosakan buah ialah buah menjadi berair lembik,busuk dan gugur. jika koyak =-larva (ulat) dalam buah yang berwarna kuning. luar buah ada tanda
    bintik kena cucuk.
  • rupa lalat buah ni warna kuning belang hitam. sayap dia lut sinar.
  • serangan boleh di kesan 3 minggu selepas putik keluar.
  • cara kawalan
    -kutip semua buah yang kena serang dan masukkan dalam plastik.
    -guna sebatian methyl eugenol untuk menarik dan memerangkap lalat
    jantan. cara ini akan kurangkan kadar pensenyawaan.
    cara buat perangkap
    -ambil botol air mineral dan potong buat tingkap (W 2 inci dan H 1 inci).
    -campur methyl eugenol dengan air kedalam botol tu dan gantung di kawasan pokok
    cili. lalat buah akan masuk dalam botol dan hisap cecair lalu mati.
    atau:
    -botol warna kuning terang (attract serangga).
    -sembur dengan NEOPACE (gam) pada permukaan botol kuning tu
    -gantung pada kawasan pokok cili.
    -lalat buah akan melekat pada permukaan botol tu sebab NEOPACE tu ada gam.

Jangka hayat pokok cili
-semai benih hingga mula tuai 2.5-3 bulan
-petik hasil maksimum 6 bulan.
-jangka hayat 8 bulan dari mula semai (max. yield)
-Jangka Hayat cili sehingga 12 bulan dimana bulan ke-4 memberikan hasil.
-Buahnya sederhana besar. Hasilnya mencapai sehingga 10kg sehari bagi 100 pokok (purata)
-jangka hayat pokok berbuah utk 6 bulan = 30 kali tuai…
-anggaran sebiji cili 7 gram
5 bijiX7gram = 35 gram

Pembekal benih cili
1) NASIR AGRO FARMING ENTERPRISE 012-5830013 (pos)
2) Sin Sing Huat
No 6 Jalan BP 4/7, Bandar Bukit Puchong
03-80609921

Sumber- www.Bicarajutawan.com ( Projek tanam cili)

 
70 Comments

Posted by on November 1, 2007 in Uncategorized

 

70 responses to “Info hibrid cili merah

  1. khairul

    December 31, 2007 at 6:48 pm

    salam..saya baru nk mula wat projek fertigasi..tolong explain dari mana sy leh dapat alatan2 nih…urgent nih..tanah dh rata tp tgh survey katne leh dapat alatan murah utk 600pokok cili..
    respon 016-2224410 khairul

     
  2. asastaniorganik

    January 2, 2008 at 1:42 am

    walaikumsalam
    saudara khairul…alatan fertigasi anda boleh dapatkan di sabak agro..http://www.sabakagro.com
    tak tahulah murh ker tidak…saya baru mulakan dengan kit fertigasi emas RM 180…

     
  3. de_metal

    May 31, 2008 at 4:12 pm

    sy nak tanam lada besar kulai..kat maner bleh dapat benih..

     
  4. asastaniorganik

    June 5, 2008 at 9:18 am

    salam..
    de_metal…cuba hubungi sdr. nasir dari Nasir Agro farming.Ent..no spt di atas
    012-5830013

     
  5. mohd zahid bin amir

    July 10, 2008 at 3:15 pm

    saya baru abis belajar diploma. saya sanggup berhenti belajar di umt untuk membuat degree semata-mata hendak mengusahakan tanaman fertigasi seperti cili dan tomata. masalahnya saya tidak ada tanah dan modal. tetapi saya sangat teruja di dalam bidang ini. saya berjanji akan menjadi usahawan yang berjaya suatu hari nanti…

     
  6. GHAZALI BIN ISMAIL

    July 12, 2008 at 2:06 am

    Salam , sudah hampir 1 tahun saya x bekerja setelah syarikat ditempat saya keja mengurangkan tenaga pekerja. Ditaman perumahan saya duduk terdapat ramai yang menanam cili kulai disekeliling rumah. Katanya pendapatan lumayan. Saya begitu berminat sangat utk menceburi bidang ini . Bagaimanakah cara2nya utk mendapatkan penerangan dan bekalan utk tanaman tsebut.
    semoga mendapat penjelasan dari pihak anda. T.Kasih

     
  7. asastaniorganik

    July 12, 2008 at 3:03 am

    Walaikumsalam
    saudara ghazali…bagi mendapatkan penerangan dan bekalan spt benih utk tanaman cili cuba contact En nasir @
    NASIR AGRO FARMING ENTERPRISE 012-5830013
    harap dapat membantu

     
  8. jeff

    July 16, 2008 at 6:06 am

    sy salah seorang syer parter utk projek cili yg akn dtg.. di mankah sy hendak mendapat kan khidmat nasihat dan kursus yg berkaitan
    0133696060@ 0172409462 segala maklumat sila sms.. sy akan hubungi anda

     
  9. asastaniorganik

    July 16, 2008 at 7:10 am

    salam
    sdr jeff…kursus fertigasi cuba di laman web sabak agro

     
  10. motokriss

    July 22, 2008 at 8:43 am

    bro… i need a quotation for 2000 plat of chili. reply to me A.S.A.P

    Thanks

     
  11. muhammad mahmud

    August 10, 2008 at 3:46 am

    asalamualaikum..
    saya baru nak belajar sistem nie.saya dari daerah sabah.boleh sesape bagitau tak info pruduk yg berkaitan gan sistem ni di sabah..maksud saya kat mana ada jual

     
  12. mulatani

    August 18, 2008 at 3:03 am

    Salam

    Sy tgl di pahang.sy berminat nak tanam lada besar kulai.kt mana sy bole dapatkan benih lada ni.Tolong saya saudara2 sekalian.
    Terima Kasih

     
  13. carol

    August 27, 2008 at 7:21 am

    hullo…sya dari sabah.mahu beli benih kulai tempatan.. anybody selling? mana bole dapat di sabah nih>? thank you

     
  14. yk

    September 4, 2008 at 2:17 pm

    sy berminat utk menanam sebanyak 2 ekar.
    berapa pokok yg blh ditanam?
    apakah kos utk pemasangan fertigasi?
    ingin membeli jumlah pokok utk ditanam…
    dihubungi 012-4676932

     
  15. mohd.roslan

    September 5, 2008 at 1:21 am

    assalamualaikum…
    sy bekerja di kuala lumpur dan mempunyai tanah di terengganu…saya amat berminat dalam sistem ini…sila beri tunjuk ajar

     
  16. zainteja

    September 23, 2008 at 6:59 am

    Assalamualaikum. Saya sudah cuba menanam cili cara fertigasi di Rawang lebeh kurang 400 pokok. Kepada sesiapa yang ingin membeli atau mendapatkan baja, benih, paip, ec meter dan lain-lain peralatan fertifasi bolehlah berkongsi dengan saya. Insyallah. Atau kalau tuan/puan ada pengalaman bolehlah kita sama sama berkongsi.

     
  17. pak dayat

    September 23, 2008 at 7:10 am

    yk…

    saya pun berminat menceburi tanaman cili fertigasi ini.
    ada 2 ekar tanah kat kg tak di guna.
    kerja gomen dah nak msk line pencen ni.

     
  18. chris lee

    October 16, 2008 at 5:25 am

    hello saudara, d manakah boleh saya mendapat kursus bagi tanaman cili ini di Sabah

     
  19. cikgu hanif

    November 7, 2008 at 4:11 pm

    kepada sesiapa yang berminat nak cari barang-barang fertigasi yang murah boleh hubungi cikgu hanif. 013-2924287

     
  20. nanaq

    November 28, 2008 at 3:22 pm

    saya berminat dengan sistem fitigasi. masalahnya adakah peralatan sistem fitigasi di jual d negeri sabah?

     
  21. khaireel

    December 30, 2008 at 12:55 am

    salam, kawan-kawan dari sabah yang berminat untuk fertigasi ni, minta hubungi saya di northern_marketing@yahoo.com atau call 0124961550, saya dari DEWAN USAHAWAN INDUSTRI DESA MALAYSA ( MALAYSIAN CHAMBER OF RURAL ENTREPRENNEURS INDUSTRY ) group saya akan ke sabah pada pertengahan January ini untuk menganjurkan kursus fertigasi dan lain2 kursus

     
  22. Cikgu

    January 13, 2009 at 3:44 pm

    Saya guru pendidikan khas(kanak-kanak istemewa) kami ada program transisi kerja bagi pelajar berkeperluan khas saya berminat untuk memberi pendedahan dan seterusnya menjalankan projek cili, siapa dan cara untuk saya hubungi untuk mendapatkan khidmat nasihat berhampiran Labis Johor.
    Program ini untuk pelajar khas (kanak-kanak Istemewa) saya sebagai fasilitator.

     
  23. GEM Community

    January 14, 2009 at 4:08 pm

    FORUM Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia (GEM Community) – http://www.gem.socialgo.com

    DIREKTORI Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia – http://www.pertanianmalaysia.blogspot.com

    Global Excellent Marketing Sdn Bhd(GEM), Perunding, Pembangunan & Pengurusan Industri Sarang Burung Layang-Layang (Walet/Walit), Pakarekabentuk Rumah Burung Layang-Layang (Walet/Walit) – http://www.gem.tl.my

     
  24. ashraf

    January 26, 2009 at 2:46 pm

    adakah kulai tempatan yang saudara terangkan dalam website ini kulai F1 910

     
  25. hajinasa

    January 30, 2009 at 9:15 am

    Saya ada sebidang tanah 2 ekar di kawasan Melaka Tengah. Sekarang ni cuma ada beberapa pokok buah buahan sahaja. Bercadang untuk usaha menanam cili merah Kulai secara Fertigasi. Saya tidak ada pengalaman tetapi ingin mencuba nya. Dimana kat Melaka ini boleh saya dapat bahan bahan asas Fertigasi dan benih serta khidmat nasihat dari mana mana badan pertanian kerajaan (jika ada). Mungkin permulaan saya akan bermula dengan cara kecil kecilan dulu dan apa kah luas atau banyak pokok cili yang patut saya mulakan. Harap dapat nasihat dan pandangan dari Saudara yang berpengalaman. Terima kasih.

     
  26. jafsahib

    February 2, 2009 at 10:16 am

    saya nak p/bag harag berapa
    call saya 0134705191

     
  27. JAFSAHIB

    February 3, 2009 at 10:30 am

    SAYA ADA POKOK CILI UANTUK DI JUAL
    KAWASAN SG.PETANI KEDAH
    DAN SEBAGAINYA.
    JAFSAHIB@YAHOO.COM.MY

     
  28. ISRA

    February 3, 2009 at 1:32 pm

    Saya dalam proses mengusahakan ladang cili. Tak besar, dlm 1/2 ekar. cuma dlm tempat yang sama, ada pokok durian 3 pokok N rambutan 4pokok. Ada ke pokok2 buah ni mengganggu tumbesaran cili2 ni?

     
  29. zul

    February 11, 2009 at 2:56 pm

    boleh beri quotation lengkap untuk 1000 pokok termasuk kos penghantaran & pemasangan?lokasi kat endau johor.tq!

     
    • sukkre

      December 9, 2009 at 11:32 pm

      benih cili kulai termasuk polybag dicampur serkam, baja dan serbuk sabut kelapa berharga RM8.00.Berminat call 017-9474995.lokasi Tanjung karang sgor.Kos penghantaran ikut pelanggan

       
  30. reezwan

    February 17, 2009 at 3:48 pm

    asssalamualaikum tuan punya blog, maklumat dalam nie mmg bernas, sesuai bagi saya dlm mulakan projek tanaman cili merah nie, terima kasih..

     
  31. ros

    February 19, 2009 at 8:17 am

    assalamualaikum,

    saya nak buat tanaman cili fertigasi. boleh tolong beri quotation untuk tanaman permulaan 1000 pokok? harap email secepat mungkin. dah tak sabar ni.. t kasih

     
  32. mizi

    February 28, 2009 at 9:11 am

    Menarik juga tanaman cili ni, ada tak set untuk tanaman percubaan sapa tau tolong bagi info

     
  33. Agrosia Sdn Bhd

    March 7, 2009 at 4:46 am

    Ada sesiapa ingin membeli peralatan komponen fertigasi, sila layari laman web kami di http://www.agrosia.com. Segalanya ada di sana. Kami juga memiliki banyak pilihan alat pengukur yang sofistikated sperti PH, EC/TDS, Suhu, Makro/mikro nutrasi meter.

     
  34. chullen

    April 20, 2009 at 1:50 pm

    salam fertigasi cili padi

     
  35. MO Amin

    May 1, 2009 at 5:31 am

    bilakah waktu yg sesuai menyembur racun serangga selepas penanaman cili. Berapa kali dalam sehari

     
    • asastaniorganik

      May 3, 2009 at 2:16 pm

      salam ……
      MO amin
      saya mencadangkan semburan racun serangga pada waktu ptg dan kekerapan bergantung kepada tahap serangan perosak dan penyakit…jika untuk mencegah semburan 3 kali sehari…mungkin boleh bertanya pada yg lebih arif dalam bidang nie…

       
  36. ken

    May 25, 2009 at 9:23 am

    hello..nama saya farnn dan saya telah memulakan penanaman fertigasi di sabah beberapa bulan yg lalu sekitar 100 pokok dgn rakan saya dgn bimbingan seorang pegawai pertanian sekiranya sesiapa berminat boleh la menghubung e-mail kami bio_farmo8@yahoo.com kami jg boleh membekalkan peralatan feritgasi.tq

     
  37. ARAFAT

    June 4, 2009 at 3:36 am

    Assalamualaikum En.Nasir saya berminat dalam bidang tanam…so skrg ni saya nak tanan cili..En.Nasir boleh bekalkan benih cili tak? kepada sesiapa yang berminat hendak bekalkan benih cili & serai wangi boleh hubungi saya di talian dibawah…

    Arafat
    017-5683512 / 013-5187503

     
  38. ARAFAT

    June 4, 2009 at 3:39 am

    projek saya di perak, taiping….

     
    • mohd faidzal

      May 20, 2011 at 4:51 pm

      saya berminat untuk tanam 200 pokok fertagasi budget dah ade..siapa boleh tolong…0172403308..area taiping

       
  39. mazlan

    June 19, 2009 at 1:48 pm

    saya berminat nak tanam cili ni ada sesiapa yg leh bantu..untuk tanah keluasan tanah berukuran 2 kali padang badminton berapa pokok yg leh tanam?0126995344

     
  40. Pak Muda

    July 6, 2009 at 4:22 am

    salam.

    saya baru je mencuba tanam cili dalam polibeg. tak banyak ade la dalam 100 polibeg. Cuma ingin bertanya kalau seekar bolih dapat berapa ribu pokok cili ?

     
  41. aezie

    July 19, 2009 at 8:22 am

    sye sorg student dan sye nak buat research tntang penanaman cili scara hidroponik.
    kat mne bleh sye dpatkan lokasi penanaman cili hidroponik di melaka?

     
  42. chemud86

    July 25, 2009 at 12:57 pm

    sesiapa yang peralatan untuk tanaman cili,serai atau apa apa peralatan termasuk baja, racun boleh hubungi saya 0193869917

     
  43. osman

    August 27, 2009 at 12:50 pm

    salam….sy ad wat tanmamn fertigasi sebaynk 500pokok……msalah sy skrg ialah…penyakit kerinting pd pokok sering kali timbul….adkah ia di sebabkan serangga,@kulat@ faktor2 lain….

     
  44. sukri

    November 30, 2009 at 3:49 am

    Sesiapa nakkan polybag-serkam-sabut serta benih cili kulai sila hubungi saya.Sila kemukakan quatation anda kpd saya

    RM8.00 kurang dari 100 benih.

    Lokasi Tanjung Karang/Shah Alam

    tel:- 0199474995

     
  45. shahrul

    January 25, 2010 at 3:06 am

    tuan.
    sy nak tau,berapa hasil paling sedikit pd setiap pokok?

     
  46. zul

    January 27, 2010 at 9:52 am

    salam
    saya zul dari kedah..
    ade x mn2 badan atau sykt yg anjurkan kursus tanaman cili di bahagian utara?
    012 6414194

     
  47. hazeman

    March 4, 2010 at 5:30 am

    salam,
    saya mencari rakan utk join fertigasi cili di tanah saya,
    keluasan tanah 3 ekar, di salak tinggi selangor, berhampiran KLIA. sesiapa berminat, email saya dan kita runding utk usahasama. hazerinhazeman@ymail.com

     
    • suhaimi bin ismail

      March 23, 2010 at 9:13 am

      Saya berminat, camne caranya.
      Call 0122207463 – bole kita berbincang . Kalau ada rezeki insyallah.
      Terima kasih.

       
    • afizee

      June 15, 2010 at 5:05 pm

      salam saudara hazeman, saya memang nak cari tanah area salak tinggi dalam satu ekar.. tanam cili dan sayuran lain. Nak tanam cili saja tak berani lagi sebab penyakitnya boleh tahan. kalau ader sesiapa atau saudara sendiri nak sewakan bang se ekar minta hubungi saya. Insya Allah boleh lah kita belajar tanam sesama.

       
  48. motif maju ent

    March 11, 2010 at 4:49 pm

    salam,
    sesiapa berminat tentang fertigasi dan rumah lindungan hujan sila hubungi kami atau e-mail kpd motifmaju@gmail.com
    03-31482414 / 019-6765756

     
  49. Simple Plant

    March 18, 2010 at 10:24 am

    Siapa yg perlukan alat2 fertigasi seperti Dripper, Baja AB, 2ways joiner, microtube, penebuk efektif, Cocopeat dll di area KK, Tuaran dan Labuan boleh hubungi saya.. harga dijamin murah!! Sila email ke simple2plant@gmail.com

     
    • hafiz

      July 30, 2010 at 11:40 pm

      salam ader lagi ke alatan murah fertigasi tu cik?

      ape barang2nye?
      baru ke lame barangnyer?

       
      • Simple Plant

        August 26, 2010 at 9:35 am

        Brg masih ada.. Dripper bengkok dan 2ways joiner.. Semua baru, anda berminat? Sila emailkan terus pesanan anda so sia dpt bagi harga.. TQ

         
  50. afizee

    May 18, 2010 at 2:56 pm

    salam, saya mencari tanah untuk disewa 1-2 ekar sekitar salak tinggi, dengkil untuk penanaman cili dan sayuran.

     
  51. wan

    June 29, 2010 at 8:22 am

    sesiapa yg memrlukan benih lada hibrid f1,, kulai 5 dan hibrid 488 f1,, sila sms@hbungi sy 0179306069,,,

     
  52. Not

    July 22, 2010 at 3:15 pm

    Salam.. Teringin juga nak belajar tanaman secara fertigas ini. Nak cuba dengan 40/50 pokok kat belakang rumah dulu. Kawasan utara ni (Alor Star) kat mana boleh dapat kit permulaan. Pum, ec meter, dripper benda-benda yang asas dulu .
    Ada info?

     
    • asastaniorganik

      August 21, 2010 at 3:18 am

      walaikumsalam…
      bagi mendapatkan kit permulaan fertigasi esp kaw utara cuba hubungi abiagro.com.my

       
  53. syed

    January 7, 2011 at 7:29 am

    tq..blog anda sangat memberi maklumat…tq so much..

     
  54. syed

    January 7, 2011 at 7:31 am

    em.. komen kalo boleh….background blog ….tukar.. sbb x nampak sangat…sori..anyway..thanks…blog ini sangat berguna…

     
  55. yus

    February 19, 2011 at 11:52 am

    salam. Saya ingin bertanya? Ada tak kursus fertigasi di sabah. Saya baru memulakan tanaman fertigasi dan memerlukan pengetahuan yang lbh luas. Email sy kalau ada kursus dlnyenterprise@yahoo.com

     
  56. Amanda

    February 23, 2011 at 2:11 pm

    Hi,sy berasal dari sabah.mo tanya ada sesiapa yg tahu bila lg ada kursus2 penanaman cili ni.

     
  57. Simple Plant

    May 19, 2011 at 6:58 am

    Sabah sebelah mana.. ndak payah kursus bah.. sia buli bg tips skit2, try and error ja.. lg bgs dr ikut kursus.. email ja p simple2plant@gmail.com

     
  58. mohd faidzal

    May 20, 2011 at 4:56 pm

    memerlukan bantuan segera kepada sesiapa yang boleh membekal..memasang dan memberi tunjuk ajar tanaman fertagasi untuk projek tanaman fertagasi di hospital taiping sila hubungi 0172403308…segera..budget dah ader…

     
  59. zulfizan

    July 20, 2011 at 12:45 am

    waaa.info yang sangat sangat berguna kepada mereka yang memerlukan.Saya suka makan cili.Cili jenis apa yang paling pedas?

     
  60. AIZUDDIN

    October 4, 2011 at 6:58 am

    salam,
    area selangor mane nak dptkan kursus fertigasi ni.

     
  61. En.Wan Zamri

    February 6, 2012 at 5:50 am

    Saya bercadang mahu tanam cili besar dalam 200-300 pokok, dari maan boleh saya dptkan anak benih cili(secara pos)….saya berada di tumpat kelantan..

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: