RSS

BicaraKata

Menghijaukan bumi Allah tanpa merosakkan alam

Nikmat dirasai kesihatan dihargai

Dan sesungguhnya mencari yang halal itu lebih mendatangkan keberkatan

 

31 responses to “BicaraKata

  1. Jasmi

    August 20, 2007 at 4:43 am

    Boleh saya dapatkan contact number utk perbicangan lanjut mengenai formula IBMO/IMO. Saya hubungi pihak tuan sekiranya saya dapat nombor tersebut.

     
  2. asastaniorganik

    August 20, 2007 at 10:51 am

    salam…
    formula IBMO/IMO…resepi saya berdasarkan kepada olahan natural farming Jab.petanian 2006 dan perbincangan forum bj oleh forumer melor..buat mase nie saya boleh bincang ngan saudara mll .ym yahoo masengger…guna izz_74@yahoo.com..setakat nie masih online

     
  3. poji

    December 6, 2007 at 3:33 am

    bro..pls listkan kandungan nutriaen(NPKmg) dalam baja kompos yang baik??

     
  4. lim

    October 27, 2008 at 5:15 am

    sy nak tahu mcm mana nak mula kan perternakan cacing ni
    perlu kah sy mengikuti krusus
    perlukan model yg besar
    perlu dpt nasihat dr sapa

     
  5. asastaniorganik

    October 28, 2008 at 3:17 am

    lim…
    rasanya di ruangan ternakan cacing kompos, ada disertakan blog yg mana terdapat pengusaha yg menganjurkan kursus atau panduan2 ternakan cacing ini….

     
  6. limpo50

    November 12, 2008 at 4:23 am

    Aih…. tulis saja yang macam-macam tentang pertanian…. ini BLOG paling banyak membutuhkan…
    Salam

     
  7. Crystal

    November 30, 2008 at 10:50 am

    Salam sejahtera semua kawan-kawan..

    Nama saya Crystal, Saya ada jual baja tahi ayam organic & tahi ayam mentah belum process. Kalau mahu sila telifon 012-4909089. Hantaran ke seluruh Malaysia.

    Terima kasih

     
  8. amad

    December 21, 2008 at 1:42 am

    salam
    saya sangat berminat dengan pertanian kaedah organik. saya mempunyai tanah kebun 4 ekar di kampung. pokok2 getah terbiar lebih 30 tahun. hanya sahaja baru2 ni saya dapat cerita dari sepupu, pernah beberapa tahun lepas, seorang penoreh kampung telah menggunakan baja kimia pada pokok2 getah tinggal tersebut utk mengeluarkan lebih banyak susu. Saya ingin mendapatkan nasihat dan pendapat saudara bagi memulakan projek pertanian organik dalam kes saya ini:

    1. Bagaimana menyembuhkan tanah yg telah tercemar oleh kimia bagi penyediaan tapak organik
    2. Apakah kaedah merumput dan membersihkan tapak secara organik.

    tk

     
  9. mohd adli

    April 18, 2009 at 3:29 am

    assalammualaikum sesiapa hendah membeli jagung mentah boleh hubungi sy adli 017 – 282 2672.tq.

     
  10. chemud86

    August 1, 2009 at 7:06 am

    saya ada baja gunung berapi yang boleh menyuburkan tanah dan mendapat pulangan hasil yang menakjubkan.sila hubungi saya untuk mendapat keterangan lanjut di 0193869917

     
  11. Agrosia Farmstead

    September 7, 2009 at 2:25 pm

    Info mengenai teknologi pertanian (Fertigasi, rekebentuk pengairan titis, syor baja fertigasi cili dan tembikai, pengurusan tanah, kini boleh di dapati http://www.agrosia.com.

     
  12. satila

    October 2, 2009 at 3:18 am

    saya ingin mendaptkan satu sample untuk dibawa semasa presentation mengenai produk ini.

    dimana boleh saya dapatkan produk ini dipasaran?

     
  13. annuar nordin

    October 2, 2009 at 9:19 am

    Bagus blog ini. Saya akan ikuti perkembangannya. Teruskan usaha

     
  14. iman

    November 8, 2009 at 11:01 am

    salam…cacing?kalau dah ada baja yang banyak sapa yang nak beli kat kita???baja banyak tapi takdak orang beli..camna??

     
  15. iman

    November 8, 2009 at 11:02 am

    salam..bela memang bleh bela tapi baja tu nak jual kat sapa??

     
  16. khairul arffin

    December 27, 2009 at 6:18 am

    assalamualikum
    sy nk belja keadah pembiakn tisu kultur dimana sy hendah belja
    sila beritahu diman tempt

     
  17. irmy ibrahim

    January 2, 2010 at 7:59 am

    saya berminat dengan projek ternakan ayam kampung ni ..pasaran memang cun..baikpunya…dekat daerah saya ni ada seorang pengusaha ayam kampung yang boleh memasarkan sekitar 10,000 ekor sebulan dan mempunyai 15 buah kandang pusingan yang memuatkan 3,000 ekor bagi satu kandang..saya ingin minta pendapat dari segi rawatan untuk anak ayam yang sering bermasalah akibat serangan penyakit….macam-macam kaedah telah dicuba..tetapi penyakit tetap juga menyerag ternakan.

     
    • wan penanti

      May 11, 2010 at 4:58 pm

      gunalag em dan makanan tambahan dari bokasi….. em un antibody yg kuat….d samping untuk cernaan…. bokasi…. untuk mercepatkan….proses pembesaran…(contoh,,,, itik daging d alor star….sebelum penggunaan..3blan baru 2kg…..selepas penggunaan makanan tambahan..bokasi,,,1bulan setengah dah 2k… lbih sedap,, taik tak busuk dan lalat tiada) d samping najis tk berbau…..hubunggilah sy untuk membantu anda… insyaalah dengan iziNYA…0195651626 wan penanti

       
  18. A RAZAK BIN ARSHAD

    February 19, 2010 at 4:56 pm

    Assalamalaikum,

    Saya ada sepokok mata kucing dan mempelam dari Perlis.Ada tak baja atau apa – apa saja bahan organik yang boleh bagi dia berbuah balik,sebab hanya 3,4 kali aje ‘diaorang’ ni berbuah.Dah bertahun dah..

    Sekian, terima kasih.

     
    • wan penanti

      May 11, 2010 at 4:52 pm

      salam… pada sy.. apa yg telah sya pelajari dan sy buat…… penggunaan (EM) LAH YG PALING BAGUS……depan umah sya.. ada 2 pokok durian… dah bertahun dah,,, bungga ja… habis jatuh… dan tk ada yg lekat…. tp apabila sy beri kepap 2wan pokok durian 2… dan sya ajar cara2 penggunaan (EM).. ALHAMDULILAH… tahun ni ja pokok duriannya dah melekat.. dan buahnya,, banyak.. dan besar2 ban berulas2……jd kalau ada apa2.. hubungilah sy….moga dpt membantu…..019-5651626,,,,wan

       
  19. mazli

    May 4, 2010 at 2:57 pm

    salam…

    pembekal kepada pemborong
    ayam kampung sekilo RM7.00 hidup
    minimun order 100 ekor
    kawasan selangor dan kl
    hubungi mazli +6017-3033971

     
  20. wan penanti

    May 11, 2010 at 4:43 pm

    salam sy dari penang….sy pengusaha butik pengntin…. d samping itu… sy jgk seorang penternak ternakan… sya jgk membuat(EM) dan makanan ternakan dari (BOKASI)…KABOHADRAT(34)..PROTEIN(32).. LEMAK(0)…jd kepada sesiapa yg berminat bolehlah berhubung dengan sy…. dan jgk untuk pertanyaan tentang penggunaan,, dan jgk penyakit2…. bolehlah berhubung dgn sya,,,, INSYAALLAH,,,, dengan izinya…..kita hanya berusaha… ALLAH yg menentukanya… amin…..019-5651626…tq

     
  21. diana

    October 12, 2010 at 2:16 am

    Salam semua,
    Saya ada produk baja yang baik untuk kawan2 semua, untuk semua jenis tanaman. Pokok yang x pernah berbuah pun boleh cuba produk ni. Sila call saya untuk pertanyaan lanjut: Cik Diana hp: 017-2570708. sama kongsi pengetahuan pertanian.

     
  22. zana

    October 12, 2010 at 3:53 pm

    salam….saya nk bertanya…apekah kegunaan batang pisang selain dapat menyedut tumpahan minyak di laut??

     
  23. nordin

    November 12, 2010 at 1:27 am

    Salam. saya nordin hanya nak meluahkan dan berkongsi dengan semua penternak dan bakal penternak cacing berhati2 dengan SHAHRULNIZAM B SHAHARUDDIN 0169848800 dan 0177000790 di SYKT NAS USAHA MAJU ENTERPRISE. beliau telah menipu saya dan kawan2 saya dengan produk ternakan cacing, anda ingin berkongsi pandangan hubungi saya 0176868231.

     
  24. fisha

    December 22, 2010 at 4:20 am

    saya mengeluarkan Kebuk wasap udara (laminar air flow)

    untuk mengkultur tisu dan membekal peralatan untuk kegunaan kultur tisu.. Sila hubungi sekiranya berminat 03-33245399

     
  25. niss syamira

    December 25, 2010 at 9:01 am

    ni laa blog yg paling best…
    memudahkan saya nak buat SEM….
    perlu modified sikit je

     
  26. niss syamira

    December 25, 2010 at 9:03 am

    ada sesiapa nak kongsi projek atau cadanganreka cipta dengan saya???? saya sangat memerlukannya

     
  27. baby ear infection

    July 2, 2011 at 2:35 am

    Wishing you luck for the future, you seem to have a real talent for writing🙂

     
  28. ABDUL KARIM BIN KHAIDI( IB Student, Kolej Mara Banting)

    January 6, 2012 at 7:42 am

    assalamualaikum…

    https://asastaniorganik.wordpress.com/2010/04/13/serat-batang-pisang-bantu-kurang-pencemaran-laut-tumpahan-minyak/

    sy pelajar kolej dan berminat mengkaji tahap keberkesanan sert btg pisang dlm menyerap tumpahan minyak…sy bercadang untuk membuat in-depth research mengenai perkara ini…harap pemilik blog dapat menerangkan lebih lanjut mengenai perkara ini terutamanya mengeni prosedur untuk menyediakan bahan tersebut…n jika tidak keberata , sy berharap untuk mndapatkan informasi ttang peljar tersebut supaya dpt mnghubugi mereka..

    thnks in advance,,

     
  29. vitamax.co

    June 23, 2012 at 11:26 pm

    salam kenal kami dari vitamax.co distributor suplemen untuk unggas, ayam yang terbuat dari bahan-bahan alami / organik sangat baik untuk memacu pertumbuhan, produksi telur dan juga pemeliharaan kesehatan unggas. cocok untuk ayam organik maupun konvensional.. sudah terbukti. bagi yang berminat call 081392540789

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: